Temennimiz açıklamasını yaptığımız CE belgelerinin tam olarak uygulanması ve bazı şeylerden kaçmak için kullanılmamasıdır. bunu bir geçiş dönemi gibi değerlendirip yasal mevzuatlara bir an evvel tam adapte olmak gerekir. Evet beden yorgunluğu oluyor fakat bu kafa yorgunluğundan iyidir. Her şey alışmaya bağlı. Bir şeylerden kaçmak yerinde adapte olmaya çalışmak bizi ve sektörümüzü rahatlatacaktır. Hepimiz aynı gemideyiz bunu unutmayalım.Şimdi ülkemizde CE belgesi yöntemleri yazımızı okuyalım. Şifreler satır aralarında gizli…
Bilindiği gibi Türkiye’de asansör firmalarının monte ettikleri asansörleri Avrupa direktiflerine uygunluk anlamına gelen CE belgesini iliştirerek yapması bir zorunluluktur. 4703 sayılı kanun ile 2001 yılında ülkemize gelen bu zorunluluk Türkiye’deki asansör firmalarının avrupa birliği direktifleri içinde yer alan 2014/33/AB Asansör direktifine göre uygunluk değerlendirmesi (CE belgesi alma) yapılmasını istemektedir. Uygunluk değerlendirme (conformity assestment) ürüne CE belgesi iliştirecek firmanın hangi metoda göre bu işlemi yapacağının tarifidir. Avrupa birliği direktiflerinde uygunluk değerlendirme yöntemleri modüler yaklaşıma göre belirlenir. İsminden de anlaşıldığı gibi her bir modül ya da modüller asansör firmasının CE belgesi alma yoludur. Asansör firmaları kendi yapılarına göre kendisine uygun gelen bir ya da birkaç modülle uygunluk sağlayıp asansörüne CE markasını iliştirebilir.
Ülkemizde asansör firmalarının en çok tercih ettiği uygunluk değerlendirme modülleri Modül H1, Modül B+E ve Modül G dir. Diğer modüllerin neredeyse hiç bir kullanımı yoktur. Asansör firmalarının bu modülleri tercih etmesinin elbette sebepleri vardır. Şimdi sıra ile neden bu modüllerin tercih edildiğini açıklayalım.
Modül H1 belgesi Tam kalite güvence sistemi demektir ve ISO 9001 kalite yönetim sistemini esas alır. Tasarım esaslı bir modüldür. Ülkemizde biri elektrik/elektronik ve diğeri makine/mekatronik olarak iki mühendisin olması bakanlık tarafından zorunlu hale gelmiştir. Asansör Modül H1 Belgesi Elektrikli asansör için ve hidrolik asansör için ayrı verilmesi gereken bir belgedir. Bünyesinde mühendisleri barındıran asansör firmaları için en ideal modüler sistemdir. Bu firmaların çoğunlukla iş hacimleri ve montaj sayıları fazladır. Türkiye’de asansör montaj ihalelerine girebilmek için yüzde 99 oranında bünyesinde iki adet SMM belgeli mühendis olabilen bu belgenin olması şarttır. En önemli avantajlarından biriside ülkemizde eğer asansör standartının şartlarını uygularken sapma olması halinde uygulanan risk analizi ile ilgili firmanın kendisinin bu işlemi yapabilmesidir. Bilindiği gibi ülkemizde eğer asansörde risk analizi gerekiyorsa bunu eğer modül H1 tasarım inceleme belgesi yok ise Modül G üzerinden yapmamız gerekir. Bu durum yasal mevzuatla sabit olmamakla beraber bakanlık tarafından zorunlu tutulmuştur. Yeterli sayıda asansör montaj kapasitesi olan ve uygun mühendis personelini karşılayabilecek altyapı ve finansmana sahip olan firmalar için esneklik açısından en uygun belge modül H1 belgesidir. Belgenin doğası gereği modül H1 belgesi olan firmalar dış kaynaklı olarak mühendislik hizmeti alamazlar.
Modül B + E belgesi iki adet belgedir. Modül B belgesi ve Modül E belgesi. Modül B belgesi montajını yapabileceğiniz asansör tipleri ile ilgili bir belgedir. Bu tipler ülkemizde genelde Elektrikli direkt askı, elektrikli endirekt askı ve hidrolik endirekt askıdır. Bu tiplerden bir ya da birkaçını alabilmek için asansör firmasının her tipten bir adet denetime göstermesi gerekmektedir. Asansör firması belgenmek istediği tiple ilgili tip projeleri ve her bir güvenlik aksamından 5 marka civarında teknik dosyasında belirtir. Belirlenen tip özellik aralığının dışına çıkamaz ve tespit edilen kullanabileceği kompanentlerinde dışına çıkamaz. Modül B belgelendirme işlemi bu şekildedir. Modül B belge alma süreci onaylanan asansör firmaları modül E belgesini artık alabilirler. Modül E belgesi ISO 9003 belgesi esaslıdır.
Asansör Modül B + E Belgesi Ülkemizde çok kısa zamana kadar en çok tercih edilen uygunluk değerlendirme metoduydu. Sebebi ise firmaların bu modül sisteminde SMM belgeli iki adet mühendis çalıştırma zorunluluğunun olmamasıdır. Bakanlık bu yöntemde asansör firmalarının dış kaynaklı olarak bu hizmeti almalarına müsaade etmiştir. Ülkemizde inşaat firmalarının dış kaynaklı olarak yapı denetim firmalarında dış kaynaklı hizmet aldığını düşünürsek bu hizmetinde dış kaynaklı olarak alınması kadar olağan bir durum yoktur. Aynı zamanda modül G belgesi ile işlem yapanlarda bu şekilde proje hizmeti alabilirler.
Modül B + E belgesinin avantajları olduğu kadar dezavantajları da vardır. Mühendis çalıştırma gücü olmayan firmalar için çok uygun olan bu yöntem aynı zamanda tip sınırı ve güvenlik kompanenti sınırı ve risk analizi yapamama gibi bir takım dezavantajları da yanında getirmektedir. Asansör firması modül B belgesinde belirtilen tip ve kompanentlerin dışına çıkamaz. Farklı tipler için tip ekletme işlemi yapması gerekir. Eğer asansör montajında risk analizi işlemi var ise bu modülü kullanamaz. Bakanlık bu durumlarda modül G belgesi alınmasını şart koşmuştur. Sürekli aynı tip montaj yapan firmalar için ideal bir CE belgesidir. Firmalar genelde az sayıda gelen farklı tip montajları (hidrolik, endirekt vs.) modül G fiyatını içine koyarak teklif verirler. Risk analizi durumu olursa zaten risk analizleri binanın uygunsuz mesafeleri (kümet tavan, kuyu üstü, kuyu altı, kapı üstü kiriş) ile ilgilidir ve müteahhit tarafından karşılanmaktadır. Ne yazık ki modül B+E nin son zamanlarda çok kullanılmamasının sebebi modül G ye olan ilgilidir.
Modül G Belgesi, şu sıralar ülkemizde en çok kullanılan uygunluk değerlendirme yöntemidir. Birim doğrulama yöntemi olup tek bir asansöre alınan CE belgesidir. Kalite yönetim sistemine ihtiyaç yoktur ve dış kaynaklı olarak proje hizmeti alınabilir. Her tip asansör için uygundur ve genelde standart sapma için yapılan risk analizi durumları için kullanılır. Montaj adedine göre mali yükü artar. En büyük problemi zamandır. Modül H1 ve Modül B + E de yılda bir kez denetim olmaktadır. Fakat modül G ile her asansör için denetim ve denetim süreci gerekmektedir. Buda yapılan işi bir anda 3 katına çıkarır. Montaj sayısı düşük bakım ve revizyon firmaları için çok uygundur. Ülkemizde risk analizinin olduğu durumlarda tescil alabilmek için Modül G belgesi ya da Modül H1 Tasarım inceleme belgesi şart koşulmuştur. Bu yüzden risk analizi durumları için çare niteliğindedir. Modül G belgesinin başka kolaylıklara çare olmadığını umalım.
Asansör firmaları için Satış Sonrası Hizmet Yeterlilik belgesi zorunluluğu kalkmıştır. Belge almaya gerek yoktur.
Üretici firma SATIŞ SONRASI HİZMETLER YÖNETMELİĞİndeki gerekli şartları uyguladıktan sonra Bakanlık onaylı Satış Sonrası Hizmet Yeterlilik belgesini almaya hak kazanır. Bu yönetmelikte satış sonrası hizmet yeterlilik belgesi verilecek olan ürünlerin listesi, olması gereken servis istasyonu adeti başvuru şartları belge sürekliliği gibi hükümler bulunur.
Ürününüz ile ilgili hükümleri yönetmelikten ürününüzü arayarak çıkacak olan tablodan tespit edebiliyorusnuz. Yönetmeliğe ulaşmak için lütfen aşağıdaki linki tıklayın..
Satış Sonrası Hizmetler Yönetmeliği
Daha önceden ekli olarak verilen listede asansör mevcut idi ve bu belgenin düzenlenmesi zorunlu idi. Hatta bu belge alınıp garanti belgesi alınabiliyordu. Fakat bu iki belgeninde bakanlık tarafından verilmesi zorunluluğu kalktı.
Yönetmeliği PDF olarak indirmek için tıklayınız…
Satış Sonrası Hizmetler Yönetmeliği
Demedi demeyin deyip okumanızı bekliyorum…
Günümüzde piyasada oluşan rekabet koşullarından dolayı zaten eskiden olduğu gibi yüksek meblağlarda olmayan CE belgesi ve HYB belgesi masrafları inanın bu risklere ve bu bedellere değmez. Bundan dolayı ne ruhsat almanın ve ne ruhsat vermenin bir mantıklı tarafı yoktur. Arkadaşımın ricasını kıramadım, yardım gerekiyordu destek oldum ya da parası ile yaptım gibi sebeplerle ruhsat alma işinin yapılması inanın uzun yıllar sizin boynunuza ağır bir yük olarak taşıyacağınız bazen uykularınızı terk ettirecek bir hal alır. Demedi demeyin deyip okumanızı bekliyorum…
RUHSAT KULLANDIRMA CEZALARI 2020 | En az (TL) | En çok (TL) | ||
Güvenli Asansör | Güvensiz Asansör | Güvenli Asansör | Güvensiz Asansör | |
Montajı yapmayıp Ruhsat veren Firma* | 17.361 | 50.347 | 130.209 | 564.245 |
Montajı yapıp başka firmadan ruhsat alan firma | Ceza yok | 32.986 | Ceza yok | 434.036 |
Güvensizliklerin giderilmesi ruhsat veren firmaya aittir.
Kendi belgeleri üzerinden başka Asansör firmasına montajını kendisi yapmadığı halde ruhsat veren firma bakın 2020 yılında kaç lira para cezası alacak.
4703 Sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun gereği piyasa gözetimi sonucunda ülkemizde bir takım uygunsuzluk cezaları kesiliyor.
Kanun her yılın başında ceza miktarlarını revize ediyor. Bu yılda kesilecek ceza miktarları belirlendi.
Kendi belgeleri üzerinden başka Asansör firmasına montajını kendisi yapmadığı halde ruhsat veren firma ile ilgili cezanın ne olması gerektiği tabii ki Asansör Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliğinde netleştirilmiştir.
Bakın yönetmelikte bu konu ile ilgili ne deniyor.
(15) Asansörün tescil işlemini gerçekleştiren ancak asansörü monte etmediği tespit edilen firmaya belgesini usulüne uygun kullanmaması nedeniyle Kanunun 12 nci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendinde belirtilen idari para cezası uygulanır.
(11) Asansör üzerinde gerçekleştirilen test ve muayene sonucunda asansörün güvensiz olduğunun ve asansörü ilgili idareye tescil ettiren firma ile asansörü monte eden firmanın farklı olduğunun tespit edilmesi durumunda;
4703 Sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanunda bu fıkranın karşılık geldiği ceza miktarı bellidir. Aynen aktarıyoruz…
f) 5 inci maddesinin onuncu fıkrasına aykırı hareket edenler hakkında 17.361 Türk lirasından 130.209 Türk lirasına kadar,
Uygunluk işaretinin veya uygunluk değerlendirme işlemleri sonucunda verilen belgelerin tahrif veya taklit edilmesi, usulüne uygun olmadan kullanılması yasaktır.
Asansörü Monte etmeyip sadece Ruhsatında yardımcı olan firmanın asansörün güvensiz olduğu durumlarda alacağı en az ceza miktarı 50.347 Türk Lirası, en çok tutar ise 564.245 Türk Lirasıdır. artı olarak güvensizliği gidermek ruhsat veren firmaya aittir.
Asansörü Monte eden ve Ruhsatı arkadaşından rica edip alan firmanın asansör güvensizse en az 32.986 Türk Lirası ceza alır. En çok alacağı ceza 434.036 Türk lirasıdır. Güvensizliği gidermek zorunda değildir. Asansör güvenli olup ruhsatı başkasından alan bu firmaya herhangi bir ceza yoktur. Ruhsat veren iyiliksever firmamıza güvenli asansördem 17.361 – 130.209 aralığında ceza gelir.
Asansör İşletme ve Bakım Yönetmeliğinde Kritik Değişiklik 2019 Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan Asansör İşletme ve Bakım Yönetmeliğinde Kritik bir değişiklik yapıldı.
İnsanların, insan ve yüklerin veya sadece yüklerin taşınmasında kullanılan asansörlerin, insan can ve mal güvenliğini tehdit etmeyecek şekilde kullanımlarını sağlamak ve çevreyi korumak üzere tescili, işletilmesi, bakımı, garanti ve satış sonrası hizmetleri ile hizmet denetimi ve mevcut asansörlerin iyileştirilmesiyle ilgili uyulması gereken kuralları belirleyen bu yönetmelikte yapılan değişiklikle asansörü monte eden, bakım ve onarımını yapan ve bina sorumlusuna ek yükümlülükler getirmektedir. Yapılan bu değişiklik madde 13’ün 12. fıkrasında yapılmıştır.
Madde 13
“Yetkili servis kendisi tarafından asansöre verilen bakım, onarım ve servis hizmeti ile ilgili olarak mesleki hata ve/veya ihmaller nedeniyle bina sorumlusunun ve diğer üçüncü şahıslar tarafından ileri sürülecek zarar ve ziyan taleplerini karşılamak üzere en az 500.000 TL tutarında mesleki sorumluluk sigortasını yaptırır. Bir sonraki yıl için geçerli sayılacak olan mesleki sorumluluk sigortasının değeri, 213 sayılı Kanun hükümleri uyarınca o yıl tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranı kadar arttırılır.”
Yapılan bu kritik değişiklikle asansör bakımı onarımı yapan asansör firması ve bina sorumlusunun ihmalleri ile oluşacak maddi, ölümlü ve yaralanmalar sonucunda 500.000 TL’lik mesleki sorumluluk sigortası yapılması zorunlu hale getirilmiştir. Zorunlu hale getirilen bu yönetmelik 12 ay sonra yürürlüğe girecektir.
Hasarlar ve Kazalar yetkili Servis Sözleşmesinde Belirtilmelidir
Asansör bakım hizmeti sunulurken asansöre verilebilecek hasarlara ve kazalara ilişkin yetkiyi veren asansör monte edenin de müteselsilen sorumlu olacağı yetkili servis sözleşmesinde belirtilmelidir.
Kırmızı Etiketin Önemi
Asansöre yapılan periyodik kontrol neticesinde güvensiz olarak tanımlanan ve kırmızı renkli bilgi etiketi iliştirilen asansöre; kusurlu, hafif kusurlu veya kusursuz hale getirilinceye kadar bakım hizmeti sunulamaz. Güvensiz olma durumundan, kusurlu duruma geçen ve periyodik kontrol tarihi başlangıç kabul edilerek yüz yirmi gün içerisinde hafif kusurlu veya kusursuz hale getirilmeyen asansöre de söz konusu sürenin sona erdiği zaman itibarıyla bakım hizmeti sunulamaz.
Asansör Servis Hizmeti İçina Aylık Ücret Talep Edilemez
Asansör monte eden veya onun yetkili servisi bu süre zarfında bina sorumlusundan aylık bakım ücreti talebinde bulunamaz.
Asansör Garanti Süresi
Asansörün garanti süresi boyunca, o asansörü piyasaya arz eden asansör monte eden veya onun yetkili servisi tarafından asansörde değiştirilecek olan aksam veya parça, söz konusu değişimin yapıldığı tarih itibarıyla en az iki yıl süre ile garanti edilmelidir. Bina sorumlusunun garanti kapsamında bulunan asansördeki ayıplı durumlar için yapacağı ücretsiz onarım talebi, garanti belgesinde belirtilen azami tamir süresi içinde asansör monte eden veya onun yetkili servisi tarafından yerine getirilir.
Yönetmeliği Görüntülemek için Tıklayınız.
Kaynak: Asansör İşletme ve Bakım Yönetmeliğinde Kritik Değişiklik
28.11.2013 tarihli, 28835 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ve 28.05.2014 tarihinde yürürlüğe giren 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 56 ncı maddesi uyarınca, Garanti belgelerinden, Bakanlık onayı kaldırılmıştır.
Kanunun ilgili kısmı aşağıdaki gibidir.
Garanti belgesi
MADDE 56- (1) Üretici ve ithalatçılar, tüketiciye yönelik üretilen veya ithal edilen mallar için içeriği yönetmelikle belirlenen bir garanti belgesi düzenlemek zorundadır. Bu belgenin tekemmül ettirilerek tüketiciye verilmesi sorumluluğu satıcıya aittir. (Buradan anlaşılan garanti belgesini üretici vermek zorundadır. Eskiden olduğu gibi bakanlıktan garanti belgesi çıkarmaya gerek yoktur.)
(2) Garanti süresi malın teslim tarihinden itibaren başlamak üzere asgari iki yıldır. Ancak, özelliği nedeniyle bazı malların garanti şartları Bakanlıkça başka bir ölçü birimi ile belirlenebilir.
Kanuna ithafen hazırlanan ve yürüküğe giren
GARANTİ BELGESİ YÖNETMELİĞİnde bu durumla ilgili kanundan direkt olarak metin alınmış olur der ki;
Garanti belgesi düzenleme zorunluluğu
MADDE 5 – (1) Üretici ve ithalatçılar, tüketicilere yönelik ürettikleri veya ithal ettikleri, bu Yönetmeliğe ekli listede yer alan kullanılmamış mallar için garanti belgesi düzenlemek zorundadırlar.
(2) Bu Yönetmelik hükümlerine uygun olarak hazırlanacak garanti belgesinin tekemmül ettirilerek tüketiciye verilmesi ve bu yükümlülüğün yerine getirildiğinin ispatı satıcıya aittir.
(3) Satılan mala ilişkin olarak düzenlenen faturalar garanti belgesi yerine geçmez.
Görüldüğü gibi Garanti belgesini bakanlıktan alma zorunluluğu kalkmış olup üreticinin kendisinin garanti belgesi alıp en az iki yıl garanti vermesi durumu tabii ki devam etmektedir.
ilgili kanun için tıklayınız…
6502 sayılı TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN
ilgili yönetmelik için tıklayınız…
Asansör Yönetmeliği kapsamında, işletmelere alınacak asansörlerin standartlarının yükseltilmesi ve asansör firmaları bünyesinde çalışan ara teknik elemanların eğitim ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla yapılan 5 günlük eğitimdir. Eğitim Asansör Yönetmeliğinin ek 6. maddesine göre düzenlenir.
Asansör Yönetmeliği (95/16/AT) / EK-5 (ASANSÖRÜN SON MUAYENESİ)
EK-5 (ASANSÖRÜN SON MUAYENESİ)
1. Son muayene, asansörü monte edenin bu Ekin 2 numaralı paragrafında yer alan yükümlülüklerini yerine getirmesi ve yönetmeliğin gereklerini karşılaması işlemidir. Monte eden, her asansör kabinine CE uygunluk işaretini iliştirmeli ve AT uygunluk beyanı düzenlemelidir.
2. Monte eden, piyasaya arz edilen asansörün AT tip inceleme belgesinde tarifi yapılan model asansöre uymasını ve uygulanması gereken tüm sağlık ve güvenlik gereklerini sağlayacak tüm tedbirleri alacaktır.
3. Monte eden, AT uygunluk beyanının bir kopyası ile bu Ekin 6 numaralı paragrafında da atıfta bulunulan son muayene belgesini asansörün piyasaya arz edildiği tarihten itibaren 10 yıl süreyle muhafaza edecektir.
4. Piyasaya arz edilmek üzere olan asansörün son muayenesi monte edenin seçtiği onaylanmış kuruluş tarafından yerine getirilecek veya getirtilecektir. Bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesinde atıfta bulunulan uygulanabilir standartlarda tanımlanan uygun deney ve kontroller veya eşdeğer deneyler, asansörün bu Yönetmeliğin ilgili gereklerini karşılamasını sağlamak amacıyla yerine getirilecektir.
Bu kontrol ve deneyler özellikle;
a) Asansörün Ek V’in (B) Bölümüne göre onaylanan asansörü temsil eden modele uygun asansör olup olmadığını kontrol etmek amacıyla dokümanların incelenmesini,
b) Asansör hem boş ve hem de maksimum yüklü iken çalıştırılarak güvenlik cihazlarının çalışmasının ve montajının doğru yapıldığını sağlamayı (son durdurucular, kilitleme tertibatı gibi),
– Asansör hem boş ve hem de maksimum yüklü iken çalıştırılarak güvenlik cihazlarının güç kaybı olduğu takdirde düzgün işlevini yerine getirip getirmediğinin kontrolünü sağlamayı,
– Nominal yükün 1,25 katına eşit miktardaki yük ile yapılan statik deneyini kapsar.
Nominal yük, Ek I’ in 5 numaralı paragrafında atıfta bulunulduğu gibi olacaktır.
Bu deneylerden sonra, Onaylanmış Kuruluş asansörün kullanımı nedeniyle zarar verebilecek herhangi bir değişim ve bozulma olup olmadığını kontrol edecektir.
5. Onaylanmış Kuruluş aşağıda yer alan belgeleri almalıdır:
– Asansörün tam planı,
– Son muayene için gerekli olan plan ve şemalar, özellikle kontrol devre şemaları,
– Ek I’in 6.2 numaralı paragrafında atıfta bulunulan kullanma el kitabının bir nüshası. Onaylanmış Kuruluş, piyasaya arz edilmek üzere olan asansörün AT tip incelemesi beyanında tarifi yapılan model asansör ile uygunluğunu doğrulamak için gerekli olmayan ayrıntılı planları veya tam bilgileri talep etmeyebilir.
6. Asansör, bu Yönetmelik hükümlerini karşılıyorsa, Onaylanmış Kuruluş Ek III gereğince CE uygunluk işaretinin yanına kendi ayırt edici numarasını iliştirecek veya iliştirtecektir. Kontrol ve deneylerin yapıldığını ifade eden son muayene belgesini düzenleyecektir. Onaylanmış kuruluş, bunu Ek I’in 6.2 numaralı paragrafında atıfta bulunulduğu gibi kayıt defterinin ilgili sayfasına işleyecektir.
Onaylanmış Kuruluş, son muayene belgesi düzenlemeyi reddederse ret nedenlerini ayrıntıları ile belirtmesi ve kabul işleminin yaptırılacağı araçları göstermesi gereklidir. Asansörü monte eden son muayene için tekrar başvurduğunda aynı onaylanmış kuruluşa başvurmalıdır.
7. Son muayene belgesi, dosyalar ve kabul işlemlerine ilişkin bilgiler Türkçe veya yetkili otoriteler tarafından anlaşılabilecek AB resmi dillerinden biri ile yazılmış olarak düzenlenmelidir.
Yapılan düzenlemeler sonucunda asansörler ile ilgili olarak 10 Kişi Zorunluluğu Geldi. Alınan işlerde AVAN Projelerinde kaç kişilik olduğuna ve mekan hesaplamalarına dikkat edilmesi gerektiği açıklandı. Bilgi için 0 232 469 1571